Ko kontrološe hranu koju jedemo?

Bez autora
Sep 04 2013

Centar za izvrsnost hrane ove jeseni će biti otvoren na Hemijskom fakultetu u Beogradu. Nove laboratorije, opremljene najsavremenijom tehnologijom, omogućiće građanima da provere kvalitet hrane, a proizvođačima da dobiju potvrdu o ispravnosti, ali i autentičnosti proizvoda. Za plitak džep građanina Srbije, trpeza je najveći trošak. Prosečna porodica mesečno za hranu izdvoji nešto manje od polovine plate. Srbija je, prema podacima Zavoda za statistiku, lider u regionu po poskupljenju hrane, a porast cena ne znači i porast kvaliteta. Kakav je kvalitet onoga što jedemo i pijemo - najbolji i najpouzdaniji odgovor daće novi Centar za izvrsnost hrane.

Ko kontrološe hranu koju jedemo?Hemijski fakultet u Beogradu ove jeseni otvara Centar za izvrsnost hrane. I građani i proizvođači će u najsavremenijim laboratorijama moći da provere kvalitet hrane. Prvo u modernu srpsku laboratoriju, pa onda u Evropu - biće to, tvrde na Hemijskom fakultetu, sigurnija putanja tradicionalnih proizvoda kao što su sir, ajvar ili rakija.

Centar za izvrsnost hrane ove jeseni će biti otvoren na Hemijskom fakultetu u Beogradu. Nove laboratorije, opremljene najsavremenijom tehnologijom, omogućiće građanima da provere kvalitet hrane, a proizvođačima da dobiju potvrdu o ispravnosti, ali i autentičnosti proizvoda.

Za plitak džep građanina Srbije, trpeza je najveći trošak. Prosečna porodica mesečno za hranu izdvoji nešto manje od polovine plate.

Srbija je, prema podacima Zavoda za statistiku, lider u regionu po poskupljenju hrane,  a porast cena ne znači i porast kvaliteta.

Kakav je kvalitet onoga što jedemo i pijemo - najbolji i najpouzdaniji odgovor daće novi Centar za izvrsnost hrane.

Do tančina će se utvrditi da li je, na primer, med čist ili mu je dodat šećerni sirup, da li je soku od aronije dodata šljiva i višnja.

U novim laboratorijama "ličnu kartu" dobiće tradicionalni srpski proizvodi.

Katarina Smiljanić sa Hemijskog fakulteta u Beogradu ističe da će sertifikat Ministarstva u vezi sa akreditacijom Centra izvrsnosti, značiti mnogo za proizvođače hrane, zato što će imati pouzdan izvor odakle će dobiti validne podatke o kvalitetu i jedinstvenosti srpske hrane.

To će omogućiti i proces brendiranja koji je usklađen sa regulativom EU, kaže Smiljanić.

Do sada su namirnice prolazile kontrolu u nekoliko akreditovanih laboratorija u Srbiji. Ipak, pored usklađenosti sa pravilima Evropske Unije, postoje i razlike u pouzdanosti.

Naime, detaljni rezultati dobijeni kontrolom na Hemijskom fakultetu garantovaće kvalitet proizvoda i do 95 odsto.

Profesorka Hemijskog fakulteta Dušanka Milojković Opsenica ističe da takva ispitivanja ne može da uradi bilo koja laboratorija, jer ona zahtevaju sofisticiranu opremu i visoko obučeno osoblje kojima raspolaže Centar za hranu na Hemijskom fakultetu.

Na proveri neće biti samo srpski proizvodi. Na ovom mestu, biće testirani i oni iz inostranstva. Projekat je, inače, finansirala EU sa milion i trista hiljada evra.

Dekan Hemijskog fakulteta Branimir Jovančićević kaže da će Centar uključiti skoro 30 mladih istraživača studenata Hemijskog fakulteta koji su završili osnovne, master i doktorske studije i prošli obuku u najboljim evropskim institucijama.

Zakon o zaštiti potrošača jasno ukazuje da, ukoliko proizvod u svom sastavu sadrži boje, aditive, arome ili druge dodatke, u deklaraciji se to mora naznačiti. Ovo se često ne poštuje.

Tako je, na primer, med najčešće falsifikovana namirnica. Primera radi, u novom Centru, zainteresovani kupci moći će da provere, za oko četrdeset evra po uzorku, da li je med proizvod pčele ili ljudske lukavosti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik